Is de fokker aansprakelijk als mijn rashond ziek wordt of overlijdt?
Als u een puppy koopt bij een hondenfokker die met stambomen fokt dan gaat u er natuurlijk van uit dat het een bonafide fokker is die verantwoord fokt en zijn aansprakelijkheid erkent als er iets misgaat. De wet is daar ook heel duidelijk in. De fokker is tot 6 maanden na de overdracht van de pup aansprakelijk voor gezondheidsproblemen, tenzij de fokker aan kan tonen dat hij voor een ziekte of gebrek niet aansprakelijk kan worden gesteld. Met andere woorden: Als uw hond bij u thuis van de trap valt en zijn poot breekt is de fokker daarvoor natuurlijk niet aansprakelijk. Maar als drie maanden na de verhuizing blijkt dat de hond een erfelijke aandoening heeft dan is het een ander verhaal. Meld uw zaak aan bij de Honden Jurist.
Wat mag u van een fokker verwachten?
U kunt de hondenfokker aansprakelijk stellen als uw pup een ziekte of gebrek blijkt te hebben waarvan de fokker logischerwijze op de hoogte had moeten of kunnen zijn. De rechter oordeelt namelijk dat een fokker de deskundige is en dat deze meer weet dan degene die bij hem of haar een puppy koopt. Een fokker moet zich verdiepen in het ras waarmee hij fokt en zich op de hoogte stellen van erfelijke aandoeningen die bij dit ras kunnen voorkomen. Voor zover mogelijk moet hij de ouderdieren laten testen of zij gezond zijn en daarmee geschikt voor de fok. Daarnaast moet hij de pup de juiste zorg geven in de weken voordat het dier naar een nieuwe eigenaar verhuist. Daar horen uiteraard ook vaccinaties bij en behandeling tegen wormen en andere parasieten.
Veel voorkomende erfelijke aandoeningen bij honden
- Heupdysplasie
- Patella Luxatie
- Elleboogdysplasie
- Brachycefalie
- Pulmonaalstenose
- Hernia nuclei pulposi
- Epilepsie
- Cataract
- Persisterende ductus arteriosus
- Osteochondritis dissecans
De verantwoordelijkheid van u als eigenaar
Als u overweegt een rashond te kopen is het verstandig om u vooraf in dit ras te verdiepen. Is het ras waar uw keus op valt geschikt voor uw situatie? Neem daarbij in acht of er kinderen in huis zijn, andere dieren en hoeveel tijd u heeft om u met de hond bezig te houden. Sommige rassen hebben niet genoeg aan vier keer per dag een blokje om van 5 minuten. Onderzoek ook welke erfelijke aandoeningen bij het ras voorkomen. Helaas is het zo dat veel rashonden in meer of mindere mate vatbaar zijn voor verschillende aandoeningen. Dit varieert van heupproblemen tot hartaandoeningen en van epilepsie tot problemen met ademhalen. In sommige gevallen wordt dit veroorzaakt door een verkeerd fokbeleid in de afgelopen vaak tientallen jaren.
Waar moet ik op letten als ik voor een puppy ga kijken?
Als u voor een puppy gaat kijken bij een kennel, let dan op een aantal zaken. Hoe zijn de honden gehuisvest? Heeft de moederhond een ruim en comfortabel verblijf samen met haar puppy’s? Zien de honden bij de fokker er gezond uit en zijn ze sociaal? Is de omgeving waar de honden verblijven schoon? Als u een puppy bekijkt, let dan op hoe het hondje reageert en hoe hij oogt. Is het een alert hondje dat graag op u afkomt? Zijn de oogjes en het neusje schoon? Heeft het hondje geen verwondingen of zichtbaar diarree? Als u één of meer van deze zaken constateert is het belangrijk om op uw hoede te zijn. Denk niet dat als u bij een fokker komt u verplicht bent een puppy te reserveren of meteen mee te nemen. Denk er goed over na en doe het niet als u twijfelt.
Mijn pup is ziek, kan ik de fokker aanklagen?
Een fokker is in sommige gevallen aansprakelijk voor een zieke pup. Als blijkt dat de hond een erfelijke aandoening heeft waarvan de fokker logischerwijs op de hoogte had moeten zijn, dan is de kans groot dat de rechter u in het gelijk stelt. Hier zijn vergelijkbare zaken over bekend waarbij de rechter de eigenaar in het gelijk stelde. De fokker werd veroordeeld tot terugbetaling van de aankoopprijs van de hond en daarnaast voor alle medische kosten. Als u dit overkomt en de fokker neemt geen verantwoordelijkheid dan kunt u de fokker aanklagen. Als u de fokker wilt aanspreken op zijn aansprakelijkheid bij een zieke pup, zorg er dan voor dat u de fokker direct op de hoogte stelt als de pup ziek wordt. Laat hem meteen onderzoeken door een dierenarts. Geef de fokker daarbij de gelegenheid om een second opinion te laten uitvoeren. Als blijkt dat de pup een aangeboren aandoening heeft of ziek was op het moment van overdracht dan kunt u de fokker hiervoor aansprakelijk stellen. Doe dit bij voorkeur schriftelijk, zeker als de fokker aangeeft niet aansprakelijk te zijn en dus niet wil meewerken aan schadeloosstelling. U kunt hiervoor de hulp van ons inroepen. Meld uw zaak aan bij de Honden Jurist.