Wat te doen bij aansprakelijkheid voor een hondenbeet?

Uw hond mag natuurlijk geen mensen of andere dieren bijten. Maar het hangt wel van de omstandigheden af of u aansprakelijk bent. Als iemand zonder uw toestemming uw woning binnengaat en vervolgens door uw hond wordt gebeten dan heeft deze persoon daar natuurlijk wel nadrukkelijk aanleiding toe gegeven. Datzelfde geldt wanneer iemand uw tuin of terrein op loopt en daar door uw waakhond wordt aangevallen, terwijl u bij het hek duidelijk aangeeft dat er een hond aanwezig is die mogelijk agressief kan reageren op vreemden.

Wanneer bent u aansprakelijk voor een hondenbeet?

U bent aansprakelijk voor schade door een hondenbeet als u uw hond los laat lopen op een plaats waar dat niet is toegestaan. Als uw hond in zo’n situatie een persoon of een andere hond bijt en daarbij verwondt is de kans groot dat de schade daarvan op u verhaald wordt. Als u uw hond los laat lopen op een plaats waar dat niet is toegestaan kunt u aansprakelijk worden gesteld voor een hondenbeet. Ook als u weet dat uw hond mogelijk agressief kan reageren bent u aansprakelijk. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als uw hond al eerder een bijtincident heeft gehad.

Wat u moet doen als u aansprakelijk wordt gesteld voor een hondenbeet

De kosten kunnen flink oplopen als de verwondingen ernstig zijn. Een rechtsbijstandverzekering is dan ook altijd aan te raden als u een hond heeft. Ook honden die over het algemeen de vriendelijkheid zelve zijn kunnen in een bepaalde situatie bijten, bijvoorbeeld als ze ergens van schrikken of het idee hebben dat ze hun baas moeten verdedigen. Denk bij aansprakelijkheid aan de kosten voor beschadigde kleding, bezoek aan de huisarts voor een tetanusinjectie of behandeling van bijtwonden. Maar ook als het gaat om het verwonden van een andere hond kunnen de kosten flink oplopen. De eigenaar van een door uw hond gebeten andere hond zal de kosten van de dierenarts op u willen verhalen. Het kan ook dat dit gebeurt door de verzekeraar van de hondeneigenaar. Deze kosten kunnen snel oplopen, bijvoorbeeld als de hond geopereerd moet worden of wordt opgenomen in de dierenkliniek. Als een door uw hond aangevallen andere hond overlijdt kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van crematie. Als u meent dat u niet aansprakelijk bent dan kunnen wij u bijstaan in een eventuele gerechtelijke procedure naar aankleding van een hondenbeet.