Erfelijke aandoeningen bij honden
Is er een erfelijke aandoening geconstateerd en wilt u schade verhalen bij de fokker? Of wilt u weten waar u op moet letten bij de aankoop van een puppy? In dit artikel leest u welke erfelijke aandoeningen veel voorkomen bij honden, waar u op kunt letten bij de aankoop van een puppy en hoe u schade kunt verhalen op een fokker wanneer er een erfelijke aandoening geconstateerd wordt bij uw puppy.
Waar u op kunt letten bij het kopen van een puppy
Wanneer u een puppy koopt, is het belangrijk dat u dit doet bij een erkende fokker. Een goede fokker test zijn dieren op erfelijke aandoeningen en zo wordt de kans op ziekte enorm verkleind. Koop dus niet een puppy via tussenhandel of het internet, want dan weet u niet of de fokker test op erfelijke ziekten. Wanneer u gaat kijken bij een fokker, is het belangrijk om te letten op de leefomstandigheden van de honden. Let er bijvoorbeeld op of een moeder en haar puppy’s voldoende ruimte hebben, of de honden er gezond uitzien en of ze sociaal overkomen. Ziet de hond er ongezond uit of is de leefomgeving vies? Dan is het goed om op uw hoede te zijn bij deze fokker.
Welke erfelijke aandoeningen kunnen honden hebben?
Erfelijke aandoeningen kunnen voorkomen bij rashonden en daarom is het belangrijk om een dier te kopen van een erkende fokker. Deze fokkers testen op erfelijke aandoeningen, waardoor een groot deel van de aandoeningen voorkomen kan worden. Hieronder bespreken we kort de twaalf erfelijke aandoeningen die het meeste bij honden voorkomen.
Heupdysplasie
Heupdysplasie is slijtage aan de heupgewrichten, waardoor de hond moeite heeft met lopen. Dit kan een erfelijke ontwikkelingsstoornis zijn die op jonge leeftijd optreedt, maar ook slijtage op oudere leeftijd zijn.
Patella Luxatie
Patella Luxatie is een losse knieschijf, waardoor de hond moeite heeft om op zijn been te steunen. Deze anatomische afwijking kan erfelijk zijn en treedt dan op jonge leeftijd op.
Elleboogdysplasie
Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor aandoeningen aan de ellenboog, waardoor het gewricht misvormd raakt en de hond mank gaat lopen. Deze erfelijke aandoening treedt op jonge leeftijd op.
Brachycefalie
Brachycefalie is kortschedeligheid, waarbij de hond een grote ronde kop heeft met een korte, brede neus en een korte kaakpartij. Dit kan in ernstige gevallen leiden tot benauwdheid en is erfelijk.
Pulmonaalstenose
Pulmonaalstenose is de vernauwing van de longslagader, waardoor het hart harder moet pompen om het bloed te circuleren. Deze hartafwijking is erfelijk en kan leiden tot benauwdheid, moeite met inspanning en hartinfarcten.
Hernia Nuclei Pulposi
Hernia Nuclei Pulposi is een rughernia waarbij een tussenwervelschijf tegen het ruggenmerg duwt. De hond ervaart hierdoor pijn, kan last hebben van slappe spieren of zelfs verlamd raken.
Epilepsie
Een epileptische aanval bij een hond is een ontsporing van de elektrische hersenactiviteit, waarbij de hond omvalt en geen controle heeft. Epileptische aanvallen kunnen ernstig zijn, maar zijn in sommige gevallen ook zo miniem dat ze lastig te herkennen zijn.
Cataract
Cataract, ook wel grauwe staar genoemd, is een aangeboren oogafwijking, waarbij de lens vertroebeld is en dit kan leiden tot blindheid. Erfelijke cataract uit zich al wanneer de hond jong is en gaat vaak gepaard met andere oogafwijkingen. Cataract kan ook een ouderdomskwaal zijn.
Persisterende Ductus Arteriosus
Voor de geboorte zorgt een vaatverbinding tussen de aorta en de longslagader voor de doorbloeding van de longen en deze verbinding hoort te verdwijnen na de geboorte. Bij persisterende ductus arteriosus blijft de verbinding bestaan en dat zorgt voor extra belasting van het hart, wat kan leiden tot hartfalen.
Osteochondritis Dissecans
Bij osteochondritis dissecans komt een stukje kraakbeen of bot vrij in een gewricht, waardoor een hond mank gaat lopen. Osteochondritis dissecans kan optreden in verschillende gewrichten en kan bij jonge honden door erfelijke aanleg komen.
Aortastenose
Bij aortastenose is er sprake van een vernauwing net onder de aortakleppen, bijvoorbeeld door kleine bultjes weefsel. Het hart moet harder werken om het bloed te kunnen pompen en dit kan leiden tot benauwdheid of hardritmestoornissen.
Degeneratieve Myelopathie
Degeneratieve myelopathie is een neurologische aandoening aan het ruggenmerg van de hond. Dit uit zich vaak in coördinatieverlies in de achterpoten en de ziekte wordt steeds erger. De ziekte is erfelijk, maar uit zich pas rond het achtste levensjaar van de hond.
Kan ik de fokker aansprakelijk stellen voor een erfelijke aandoening bij honden?
Een fokker is tot zes maanden na de overdracht van een puppy aansprakelijk voor gezondheidsproblemen. Wanneer blijkt dat een puppy ziek is en de fokker van de aandoening op de hoogte had moeten zijn, kunt u de fokker aansprakelijk stellen voor schade, zoals medische kosten voor een operatie. Het is belangrijk dat u kunt aantonen dat de aandoening erfelijk is en dat de fokker hier dus verantwoordelijk voor is. Wanneer uw puppy in de eerste zes maanden valt tijdens het spelen en een poot breekt, kunt u de fokker uiteraard niet aansprakelijk stellen.
Wat u kunt doen wanneer uw puppy ziek wordt
Zodra u vermoedt dat uw puppy ziek is, gaat u direct naar de dierenarts. U laat de puppy onderzoeken en de dierenarts kan u vertellen of de puppy een erfelijke aandoening heeft. Hoe eerder u erbij bent, hoe beter sommige aandoeningen te behandelen zijn. Neem direct schriftelijk contact op met de fokker om hem of haar op de hoogte te stellen van de gezondheidsproblemen. De fokker moet hierbij de mogelijkheid hebben om een tweede mening van een andere dierenarts te krijgen. Wanneer de fokker beweert niet aansprakelijk te zijn voor een erfelijke aandoening, kunt u uw gelijk vaak halen in de rechtbank.
Hulp bij het verhalen van schade
Een puppy met een erfelijke aandoening kan een hoop onverwachte kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld voor medicijnen of een operatie. U wilt de fokker hiervoor aansprakelijk stellen, omdat hij op de hoogte had moeten zijn van de erfelijke aandoening. Wanneer de fokker hier niet aan mee wilt werken, kunt u hulp van de Hondenjurist inschakelen om verdere stappen te zetten. Wij staan u juridisch bij. Zo ontvangt u de schadevergoeding waar u recht op heeft. Een intakegesprek bij de Hondenjurist is geheel vrijblijvend.