Hond doodgebeten door hond

Een hond vormt vaak een onderdeel van het gezin en wanneer uw hond onverwachts doodgebeten wordt door een andere hond, is dat een verdrietige zaak. Andersom kan het u ook gebeuren: uw hond heeft een andere hond doodgebeten of ernstig verwond. Wie is er verantwoordelijk voor het bijtincident op straat en welke uitzonderingen zijn er? En hoe zit het wanneer een hond doodgebeten wordt in een pension? In dit artikel leest u hoe het zit met de aansprakelijkheid bij verschillende soorten bijtincidenten.

Schade door een andere hond en de tegenpartij aansprakelijk stellen?

Wij verlenen juridische bijstand aan hondenbezitters

Direct jurdische hulp bij hond gerelateerde problemen (dagelijks tot 21 uur)

Gratis intakegesprek

Ervaren juristen

Juridische bijstand via e-mail & telefoon

Mijn hond is gebeten door een andere hond

Het kan gebeuren dat uw hond op straat wordt aangevallen of gebeten door een andere hond. In sommige gevallen kan dit zelfs zo ernstig zijn dat uw hond komt te overlijden na de aanval. In het geval van een dodelijke afloop door toedoen van een andere hond, kunt u schade verhalen op de eigenaar van de hond. U ontvangt bijvoorbeeld een schadevergoeding voor de crematie, maar ook voor de immateriële schade. Zeker wanneer uw hond was aangelijnd en de hond die aanviel losliep, is de kans groot dat u de eigenaar aansprakelijk kunt stellen.

Mijn hond heeft een andere hond gebeten

De situatie kan ook omgekeerd zijn, waarbij uw hond een andere hond heeft gebeten. Dit kan ernstige medische gevolgen hebben of zelfs de dood van de andere hond betekenen. Bij een bijtgevaarlijke hond bent u ervoor verantwoordelijk dat de hond een muilkorf draagt en dat de hond aangelijnd is. Mocht u hier niet goed op gelet hebben en uw hond een andere hond gebeten hebben, dan bent u verantwoordelijk voor de medische kosten. In het geval dat de andere hond overlijdt, moet u de kosten voor de crematie vergoeden en bijvoorbeeld ook de kosten voor de aanschaf van een nieuwe hond.

Uitzonderingen op de regel

Niet alle bijtincidenten hebben een duidelijke partij die verantwoordelijk is. Zo kan het voorkomen dat de hond die aanviel keurig aangelijnd was en dat de gebeten hond losliep. Dit kan voor een situatie zorgen waarin de aangelijnde hond zich bedreigd voelde en daarom beet. In dit soort situaties is het lastig om vast te stellen welke partij verantwoordelijk is. Beide eigenaren dienen tot een akkoord te komen over de afhandeling van de kosten en dit lukt niet altijd. Het enige alternatief is om de rechter hierover een uitspraak te laten doen.

Hondenbeet bij een andere hond in een pension

Veel mensen kiezen ervoor om hun hond in een pension achter te laten wanneer ze op vakantie gaan. U betaalt voor de service van het pension en gaat er van uit dat er goed voor uw hond gezorgd wordt. Toch kan het voorkomen dat uw hond doodgebeten wordt door een andere hond in het pension. In zo’n geval kunt u het pension aansprakelijk stellen. Zij hadden zorg moeten dragen voor de honden en zijn hierin tekortgekomen. U kunt onder andere een schadevergoeding ontvangen voor de crematie en immateriële schade.

Mijn hond heeft een andere hond gebeten in een pension

Terwijl u op vakantie bent, verblijft uw hond in een pension. Het kan voorkomen dat uw hond een andere hond bijt in het pension met ernstige medische gevolgen of zelfs de dood van de andere hond als gevolg. Bent u hier als eigenaar dan verantwoordelijk voor? U heeft de verantwoordelijkheid voor uw hond overgedragen aan het pension tijdens uw vakantie en voor deze service betaalt, wat vrijwel altijd betekent dat het pension verantwoordelijk is. De medische kosten of schadevergoeding dient dan ook door het pension betaalt te worden en niet door u.

Aansprakelijkheid bij bijtincidenten

Bij een bijtincident zijn in de meeste gevallen twee honden betrokken. Eén hond heeft gebeten en de andere hond heeft een bijtwond. Wie er aansprakelijk is voor het bijtincident, hangt af van de situatie. In de meeste gevallen is de eigenaar van de hond die gebeten heeft verantwoordelijk en kan deze eigenaar dierenartskosten moeten vergoeden. Er zijn echter ook situaties waarin de hond werd uitgedaagd door de andere hond en dan kan er discussie ontstaan over wie verantwoordelijk is voor het incident. Komt u er niet uit met de andere eigenaar? Dan kan het verstandig zijn om juridische hulp in te schakelen.

Juridische hulp bij bijtincidenten

Na een bijtincident met ernstige verwondingen of de dood als gevolg is in de meeste gevallen de eigenaar van de bijtende hond verantwoordelijk. Toch zijn er situaties waarin de schuld niet helemaal duidelijk is en waarbij de eigenaren niet tot een akkoord kunnen komen. De enige optie is dan om de zaak aan een rechter over te laten. Voor het zover is, kan het verstandig zijn om juridisch advies in te winnen. Bij de Hondenjurist staan we u bij en voorzien we u van advies rondom dodelijke bijtincidenten tussen honden. We begrijpen hoe verdrietig het is wanneer uw hond is doodgebeten door een andere hond, maar ook wanneer uw hond gebeten heeft.