Osteochondritis dissecans hond

Wanneer uw puppy moeite heeft met lopen, kan het zijn dat de dierenarts osteochondritis dissecans vaststelt bij uw hond. Deze aandoening kan voor veel pijn zorgen, treedt op in de groeifase en komt met name voor bij grote hondenrassen. In dit artikel leest u alles over osteochondritis dissecans bij de hond en hoe dit behandeld kan worden. Daarnaast leest u of het mogelijk is om de fokker aansprakelijk te stellen bij deze erfelijke aandoening en hoe u hierbij te werk kunt gaan.

De fokker van uw hond aansprakelijk stellen?

Wij verlenen juridische bijstand aan hondenbezitters

Direct jurdische hulp bij hond gerelateerde problemen (dagelijks tot 21 uur)

Gratis intakegesprek

Ervaren juristen

Juridische bijstand via e-mail & telefoon

Wat is osteochondritis dissecans bij een hond?

Osteochondritis dissecans bij een hond is een aandoening waarbij een klein stukje kraakbeen vrijkomt in het gewricht, bijvoorbeeld in de schouder of de ellenboog. Het losse kraakbeen veroorzaakt ontstekingen, waardoor de hond pijn heeft en moeite heeft met lopen. Osteochondritis dissecans ontstaat in de groeifase en daarom wordt de aandoening vaak al vastgesteld wanneer de hond nog jong is, bij een leeftijd van zo’n vier tot acht maanden. Vooral grote honden krijgen last van osteochondritis dissecans, omdat ze sneller groeien en er dus meer druk op de gewrichten komt. Op termijn kan de hond kreupel lopen.

Aan welke gewrichten kan osteochondritis bij een hond voorkomen?

Osteochondritis dissecans is het vrijkomen van een stukje kraakbeen in het gewricht en dit kan dus bij verschillende gewrichten voorkomen. Zo kan osteochondritis dissecans voorkomen in de schouder van de hond, waarbij het stukje kraakbeen meestal aan de achterzijde van de schouderkop losraakt. Osteochondritis dissecans kan ook aan de hak of aan het kniegewricht optreden. Wanneer een hond last heeft van osteochondritis dissecans aan de ellenboog is hier een speciale term voor, namelijk LPC wat staat voor Los Processus Cronoideus en een vorm van ellenboogdysplasie is.

Is osteochondritis dissecans bij honden erfelijk?

Osteochondritis dissecans komt vooral voor bij bepaalde rassen en is er is dus sprake van een bepaalde erfelijke aanleg. Honden met osteochondritis dissecans moeten daarom uitgesloten worden van de fok. Met name grote hondenrassen hebben last van deze aandoening die in de groeifase optreedt. Hierbij kunt u denken aan Bordercollies, Labrador Retrievers, Golden Retrievers en Rottweilers.

Hoe herken ik osteochondritis dissecans bij een hond?

Osteochondritis dissecans bij een hond is te herkennen aan verschillende symptomen. Zo heeft de hond last van kreupelheid. In de beginfase is dit nog niet zo erg en lijkt het alsof de hond een steentje in zijn schoen heeft tijdens het lopen. Hoe langer de hond last heeft van osteochondritis dissecans, hoe meer de hond mank gaat lopen. Andere symptomen zijn een zwelling rond het gewricht en zichtbare pijn aan het gewricht. Deze aandoening komt voor bij jonge honden van grote hondenrassen en de eerste symptomen ontstaan vrijwel altijd in het eerste levensjaar.

Heeft mijn hond osteochondritis dissecans?

Wanneer u merkt dat uw puppy moeite met lopen heeft of uw puppy pijn aan zijn gewrichten lijkt te hebben, maakt u een afspraak bij de dierenarts. De dierenarts kan tijdens een lichamelijk onderzoek vaststellen of de hond moeite heeft met het buigen en strekken van een poot en de hond pijn heeft bij deze bewegingen. Wanneer de dierenarts osteochondritis dissecans bij uw hond vermoedt, kan een röntgenfoto helpen om deze diagnose te bevestigen. Op een röntgenfoto is namelijk goed te zien of er een los stukje kraakbeen is.

Kan osteochondritis dissecans behandeld worden?

Osteochondritis dissecans bij een hond kan behandeld worden. In de beginfase kan rust en een aangepast dieet helpen, terwijl dieren die al langer klachten hebben vaak geopereerd moeten worden. Tijdens een operatie worden losse stukjes kraakbeen verwijdert, net als stukken kraakbeen die er niet goed aan toe zijn. Het gewricht wordt glad gemaakt, waardoor de hond minder pijn zou moeten hebben. Hoe goed de prognose is, hangt er met name van af hoe ernstig de osteochondritis dissecans is. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan bij klachten. In sommige gevallen veroorzaakt osteochondritis dissecans permanente schade, zelfs na een operatie.

Wat kan ik doen om osteochondritis dissecans te voorkomen?

Osteochondritis dissecans is deels erfelijk bepaald en hier kunt u weinig aan doen. U let erop om een puppy te kopen bij een erkende fokker, waarbij u weet dat er alleen met gezonde dieren gefokt wordt. Naast erfelijkheid is ook voeding een factor bij het ontstaan van osteochondritis dissecans. Te veel voeding of voeding die voor een te hoog kalkgehalte zorgt, is niet goed voor uw hond. Uw dierenarts kan u voedingsadvies geven wanneer u hier onzeker over bent. De voeding heeft veel effect op de gezondheid van uw hond.

Hoe weet ik zeker dat een puppy van de fokker geen osteochondritis dissecans heeft?

Het is belangrijk om een puppy te kopen bij een erkende fokker, waarvan u zeker weet dat deze alleen met gezonde dieren fokt. Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar een fokker en te horen wat andere klanten te zeggen hebben. Voordat u een puppy koopt, gaat u deze vaak bezoeken bij de fokker. Tijdens dit bezoek let u op de leefomstandigheden van de moederhond en haar puppy’s. Hoe een fokker met zijn dieren omgaat, zegt vaak veel zijn houding. Wanneer u het gevoel hebt dat de honden niet onder de beste omstandigheden leven, is het verstandig om voor een andere fokker te kiezen.

De fokker aansprakelijk stellen voor schade door erfelijke osteochondritis dissecans

De dierenarts heeft osteochondritis dissecans vastgesteld bij uw hond en daar baalt u ontzettend van. Uw hond heeft hierdoor pijn en u krijgt te maken met hoge medische kosten. Daarom wilt u de schade verhalen op de fokker. De Hondenjurist kan u helpen bij het aansprakelijk stellen van de fokker en voorziet u van medisch advies. Wanneer de fokker logischerwijs op de hoogte had moeten zijn van een erfelijke aandoening, is het mogelijk om de fokker aansprakelijk te stellen. In dat geval ontvangt u een vergoeding voor de medische kosten en bijvoorbeeld ook een terugbetaling van het aankoopbedrag.