Persisterende ductus arteriosus hond

Een puppy in huis nemen is een bijzondere gebeurtenis en wanneer er persisterende ductus arteriosus bij uw hond blijkt, is dat een grote teleurstelling. U gaat ervan uit dat u een gezonde puppy koopt bij de fokker en verwacht geen hoge medische kosten door een erfelijke aandoening. In dit artikel leest u wat persisterende ductus arteriosus bij een hond precies is en hoe het behandeld kan worden. Ook leest u of u de fokker hiervoor aansprakelijk kunt stellen, om bijvoorbeeld schadevergoeding voor gemaakte medische kosten te krijgen.

De fokker van uw hond aansprakelijk stellen?

Wij verlenen juridische bijstand aan hondenbezitters

Direct jurdische hulp bij hond gerelateerde problemen (dagelijks tot 21 uur)

Gratis intakegesprek

Ervaren juristen

Juridische bijstand via e-mail & telefoon

Wat is persisterende ductus arteriosus bij een hond?

Persisterende ductus arteriosus is een aandoening aan het hart van de hond. De ductus arteriosus is een vaatverbinding tussen de aorta en longslagader die zorgt voor de doorbloeding van de longen voordat de puppy geboren wordt. Deze vaatverbinding hoort te sluiten na de geboorte, maar in sommige gevallen gebeurt dit niet. Dit wordt persisterende ductus arteriosus genoemd. Het bloed stroomt dan nog steeds van de aorta naar de longslagader, wat in de longen niet voor problemen zorgt, maar het hart wel extra belast. Het hart van de hond moet hierdoor harder pompen en dit kan tot hartfalen leiden.

Is persisterende ductus arteriosus bij honden erfelijk?

Persisterende ductus arteriosus is een aangeboren hartafwijking. Er zijn bepaalde rassen met een verhoogde kans op deze aandoening. Onder andere Poedels, Australische Herdershonden en Yorkshire Terriërs hebben meer kans op persisterende ductus arteriosus. Bij de dwergpoedel is voor deze erfelijke aandoening vastgesteld dat het om meerdere genen gaat die gemuteerd zijn. Omdat andere hondenrassen eenzelfde soort persisterende ductus arteriosus hebben, wordt vermoed dat de aandoening ook hier erfelijk is.

Hoe herken ik persisterende ductus arteriosus bij een hond?

Het is lastig om persisterende ductus arteriosus te herkennen bij een hond. Hartproblemen hoeven op het eerste gezicht niet zichtbaar te zijn bij een puppy. Zo kan het lijken alsof uw hond gezond is en vol energie, maar kan hij hartproblemen hebben. Vaak wordt een afwijking aan het hart pas vastgesteld bij een bezoek aan de dierenarts en waren er nog geen eerdere klachten. Het is daarom belangrijk om met uw puppy naar de dierenarts te gaan, zodat de hond onderzocht kan worden.

Heeft mijn hond persisterende ductus arteriosus?

De dierenarts onderzoekt jonge honden en kan zo vaststellen of er afwijkingen zijn. Wanneer u zelf vermoed dat uw hond niet gezond is gaat u uiteraard naar de dierenarts, maar ook wanneer er niets aan de hand lijkt is een controle van de puppy een goed idee. De dierenarts kan horen of de hond hartruis heeft tijdens een lichamelijk onderzoek en dat kan dan nader onderzocht worden. De dierenarts voert een echo van het hart uit om vast te stellen of er sprake is van persisterende ductus arteriosus. Bij deze aandoening is het belangrijk dat uw hond behandeld wordt.

Kan persisterende ductus arteriosus behandeld worden?

Persisterende ductus arteriosus bij een hond kan behandeld worden. De behandeling bestaat uit het chirurgisch sluiten van de vaatverbinding. Dit wordt gedaan met een hechting rondom de vaatverbinding, waardoor de vaatverbinding gesloten is. Ook middels interventiecardiologie kan het bloedvat gesloten worden met een plugje. Beide methoden hebben voor- en nadelen en het is belangrijk om goed te overleggen met de dierenarts wat de beste methode is. Honden met persisterende ductus arteriosus mogen geen nakomelingen krijgen en dus ook niet gebruikt worden door fokkers.

Wat kan ik doen om persisterende ductus arteriosus te voorkomen?

Persisterende ductus arteriosus is een erfelijke aandoening bij honden en u kunt als baasje dus niets doen om dit te voorkomen. Uw hond is geboren met deze aandoening en u heeft hier geen invloed op. Door bij een erkende fokker te kopen, verkleint u de kans dat uw hond een erfelijke ziekte heeft, omdat deze fokkers alleen met gezonde dieren fokken. Daarnaast is het belangrijk om voor controles naar de dierenarts te gaan met uw puppy, zodat eventuele aandoeningen tijdig vastgesteld kunnen worden. Zo kan persisterende ductus arteriosus beter behandeld worden en heeft uw hond een betere kans op een gezond leven.

Hoe weet ik zeker dat een puppy van de fokker geen persisterende ductus arteriosus heeft?

Een puppy koopt u bij een erkende fokker en niet via het internet of tussenhandel. Bij een erkende fokker kunt u ervan uitgaan dat er alleen met gezonde dieren gefokt wordt en dus dat uw puppy minder kans op een aandoening heeft. Via tussenhandel of het internet heeft u geen idee hoe de hond gefokt is en dat brengt risico’s met zich mee. U bekijkt altijd eerst de puppy bij de fokker, zodat u een indruk kan krijgen van de leefomstandigheden. Vaak zeggen de omstandigheden waarin de puppy’s en moederhond opgroeien veel over de fokker.

De fokker aansprakelijk stellen voor schade door erfelijke persisterende ductus arteriosus

Fokkers kunnen aansprakelijk gesteld worden wanneer u een puppy met een erfelijke aandoening koopt. Een voorwaarde hiervoor is dat de fokker logischerwijs op de hoogte had moeten zijn van de aandoening. Wanneer een fokker bewust gefokt heeft een hond met persisterende ductus arteriosus of hier niet goed op heeft gelet, kan dat een reden zijn voor de rechter om de fokker aansprakelijk te stellen. Bij de Hondenjurist helpen u graag om een fokker aansprakelijk te stellen. Zo kunt u bijvoorbeeld een schadevergoeding krijgen voor de gemaakt kosten voor een operatie, wat vaak veel geld is.