Patella Luxatie hond

Patella Luxatie of een losse knieschijf bij een hond kan voor veel pijn bij uw puppy zorgen. U gaat ervan uit dat uw puppy geen erfelijke aandoeningen heeft wanneer u deze bij een fokker koopt, maar soms blijkt dit niet te kloppen. Dit is verdrietig en kan ook nog eens hoge behandelkosten met zich meebrengen. In dit artikel leest u alles over Patella Luxatie bij de hond en of u de fokker hiervoor aansprakelijk kunt stellen.

De fokker van uw hond aansprakelijk stellen?

Wij verlenen juridische bijstand aan hondenbezitters

Direct jurdische hulp bij hond gerelateerde problemen (dagelijks tot 21 uur)

Gratis intakegesprek

Ervaren juristen

Juridische bijstand via e-mail & telefoon

Wat is Patella Luxatie bij een hond?

Patella Luxatie bij een hond wordt ook wel een losse knieschijf genoemd. De knieschijf schuift naar rechts of links, waardoor deze naast de knie komt te liggen. Omdat de knieschijf van groot belang is bij het buigen van de knie, lukt dit bij een losse knieschijf niet goed. De hond kan dan ook niet goed op dit been steunen en dat beïnvloedt hoe de hond beweegt. Wanneer de knieschuif naar de buitenkant schuift wordt dat laterale Patella Luxatie genoemd en wanneer de knieschuif naar de binnenkant schuift spreken we van mediale Patella Luxatie. Deze aandoening wordt door anatomische afwijkingen veroorzaakt.

Is Patella Luxatie bij honden erfelijk?

In de meeste gevallen wordt een losse knieschijf bij honden veroorzaakt door een aangeboren afwijking en dus is Patella Luxatie erfelijk. In driekwart van de gevallen gaat het om een mediale Patella Luxatie en deze aandoening kan al op jonge leeftijd bij een hond worden vastgesteld. De hond is meestal ongeveer een jaar oud wanneer de klachten beginnen. De aandoening komt vooral voor bij kleine honden, zoals de chihuahua, de Yorkshire terriër en de mopshond. De aandoening kan ook bij grotere honden voorkomen en dan is dit vaak laterale Patella Luxatie. In sommige gevallen wordt de losse knieschijf veroorzaakt door trauma of door een knieoperatie.

Hoe herken ik Patella Luxatie bij een hond?

U kunt Patella Luxatie bij een hond herkennen aan de manier waarop de hond loopt. In veel gevallen zakken honden met deze aandoening regelmatig door hun poot of lopen ze met hun knie naar buiten. Zodra de knieschijf weer in de goede positie schiet, zijn de klachten verdwenen. Zodra puppy’s gaan lopen, kan het zijn dat de aandoening zichtbaar wordt. De puppy’s gebruiken één of beide achterpoten dan op een afwijkende manier. In sommige gevallen blijkt de aandoening op jonge leeftijd en wordt dit langzaam erger. Niet alle honden ontwikkelen symptomen op jonge leeftijd.

Heeft mijn hond Patella Luxatie?

Vermoed u dat uw hond Patella Luxatie heeft? Dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan om een lichamelijk onderzoek te laten doen. De dierenarts luistert naar uw verhaal en kan aan de knieschijf voelen of deze op de juiste plek zit. Ook voelt de dierenarts aan of de knieschijf verplaatst kan worden of dat deze zich permanent in een verkeerde positie bevindt. In de meeste gevallen is het niet nodig om een röntgenfoto te maken voor de diagnose, maar het kan helpen om andere oorzaken voor het mank lopen uit te sluiten.

Kan Patella Luxatie behandeld worden?

Patella Luxatie komt voor in verschillende graden en afhankelijk van de ernst, zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Het is mogelijk om de hond te opereren om de klachten te verminderen, wat bij de ernstigere graden zeker wordt aangeraden. Ook bij graad 1 Patella Luxatie kan dit helpen om de pijn van de hond te verlichten. Zo kan het kapsel strak gehecht worden, zodat de knieschijf minder snel kan verschieten, of kunnen er teugels geplaatst worden die de knieschijf op hun plek houden. Er zijn verschillende methoden die gebruikt kunnen worden en in enkele gevallen kan zelfs botchirurgie nodig zijn.

Wat kan ik doen om Patella Luxatie te voorkomen?

U kunt niets doen om Patella Luxatie bij een hond te voorkomen. Deze aandoening is erfelijk bepaald en kan niet voorkomen worden. Ook Patella Luxatie als gevolg van trauma of een operatie is niet te voorkomen. Wanneer u vermoedt dat uw hond last van een losse knieschijf heeft, gaat u direct naar de dierenarts om zo ergere pijn te voorkomen. Na een behandeling is het belangrijk dat de hond zich rustig houdt en niet teveel beweegt, waarbij het kan helpen om de hond tijdelijk in een bench te houden.

Hoe weet ik zeker dat een puppy van de fokker geen Patella Luxatie heeft?

Patella Luxatie is in de meeste gevallen erfelijk en komt vooral voor bij een aantal kleine hondenrassen. Het is belangrijk om een hond te kopen van een erkende fokker die alleen fokt met dieren zonder erfelijke aandoeningen. Wanneer u bijvoorbeeld via het internet een rashond koopt, weet u niet hoe de fokker hiermee is omgegaan en kan het zijn dat de hond erfelijke aandoeningen heeft. Bij sommige hondenrassen die erg gevoelig zijn voor Patella Luxatie is het verplicht om de honden te laten onderzoeken op deze aandoening.

De fokker aansprakelijk stellen voor schade door erfelijke Patella Luxatie

Het is mogelijk om de fokker aansprakelijk te stellen voor een erfelijke ziekte bij uw hond, wanneer dit een aandoening is waarvan de fokker op de hoogte had moeten zijn. Voor Patella Luxatie kunt u de fokker dus aansprakelijk stellen wanneer de oorzaak erfelijk is en de fokker dit had moeten weten. Het aansprakelijk stellen kan de fokker verplichten om de medische kosten te vergoeden en om u het aankoopbedrag van de hond terug te betalen. Bij ziekte is het belangrijk om direct naar de dierenarts te gaan en de fokker hier direct schriftelijk van op de hoogte te stellen.

Hulp bij het aansprakelijk stellen van de fokker

Er zijn allerlei zaken waar u op moet letten wanneer u een fokker aansprakelijk wilt stellen voor een erfelijke aandoening, zoals Patella Luxatie, bij uw hond. De Hondenjurist kan u helpen om dit correct aan te pakken, zodat u een grotere kans op een schadevergoeding hebt. De fokker zal er alles aan doen om aan te tonen dat de schuld bij u als baasje ligt en niet bij zichzelf.  Wij helpen u bij het aansprakelijk stellen van de fokker.