Mijn hond heeft schade gemaakt in een losloopgebied, wat nu?

Als u met uw hond in een losloopgebied bent dan mag uw hond daar vanzelfsprekend zonder aanlijning rondlopen. Wel is het zo dat u het karakter van uw hond moet kennen. Als u had kunnen weten dat uw hond snel andere honden aanvalt als hij losloopt, dan mag u niet met uw hond naar een losloopgebied, tenzij de hond een muilkorf draagt. Er zijn bepaalde hondenrassen die door de overheid als ‘bijtgevaarlijk’ zijn aangemerkt. Als u zo’n hond heeft dan is het belangrijk dat u extra alert bent. Natuurlijk betekent dit niet dat u uw hond nooit los mag laten lopen in een daarvoor aangewezen gebied, maar doe dit alleen als u zeker weet dat u uw hond altijd goed onder appél heeft.

Ben ik aansprakelijk voor mijn loslopende hond?

Als uw hond los loopt op een plaats waar dat niet is toegestaan, en dat is eigenlijk overal behalve op eigen terrein of in een aangewezen losloopgebied, dan bent u in principe altijd aansprakelijk voor schade die uw hond aanricht. Dit kan gaan om een bijtincident met een andere hond maar ook kan uw hond bijvoorbeeld schade aanrichten aan kleinvee zoals kippen, schapen of geiten. Ook als uw loslopende hond de kat van de buren aanvalt is de kans groot dat zij voor de vergoeding van dierenartskosten bij u aankloppen.

Zelf verantwoordelijkheid nemen

Zorg er in ieder geval voor dat uw hond er niet vandoor kan gaan. Zorg ervoor dat ontsnappen uit uw woning of uw tuin niet mogelijk is. Als u een hond heeft die uw terrein bewaakt, zorg er dan voor dat bezoekers worden gewaarschuwd dat er een waakhond is. Natuurlijk mag uw hond onbevoegden die uw terrein betreden aanvallen, maar als er geen aanleiding is om aan te nemen dat deze personen zonder uw toestemming uw terrein betreden moet u uiteraard maatregelen nemen. Met andere woorden: De postbode of pakketbezorger moet wel gewoon zijn werk kunnen doen.

Wat kan ik doen als mijn loslopende hond is betrokken bij een incident?

Als uw loslopende hond bij een bijtincident betrokken is geweest waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij kunnen u bijstaan met deskundig juridisch advies. Als u verzekerd bent voor rechtsbijstand dan kunnen wij onze factuur rechtstreeks bij uw verzekeraar indienen zodat u daar geen omkijken naar heeft. Zorg ervoor dat wij beschikken over alle relevante informatie zoals bijvoorbeeld getuigen van het incident of foto- en videomateriaal.