Aansprakelijkheid bij een bijtincident met uw hond

Als uw hond een andere hond bijt of aanvalt dan bestaat de kans dat u aansprakelijk bent voor de dierenartskosten als de andere hond bij dit incident gewond raakt. Als uw hond een andere hond bijt en duidelijk de aanval koos, dan hangt het er natuurlijk wel van af hoe de gebeten hond reageerde. Gedroeg deze zich agressief, met andere woorden: werd uw hond uitgedaagd om aan te vallen, dan kan er discussie ontstaan over welke eigenaar aansprakelijk is.

Bijtincident met hond en de tegenpartij aansprakelijk stellen?

Wij verlenen juridische bijstand aan hondenbezitters

Direct jurdische hulp bij hond gerelateerde problemen (dagelijks tot 21 uur)

Gratis intakegesprek

Snelle reactietijd

Ervaren juristen

Aansprakelijkheid van de hondenbezitter

U bent als eigenaar van uw hond aansprakelijk voor schade die uw hond aanricht. Dat geldt dus ook als uw hond een andere hond bijt. Als de andere hond gewond raakt en zijn eigenaar moet met de hond naar de dierenarts dan kunnen de kosten snel oplopen. Als de eigenaar verzekerd is dan zal de verzekering de kosten dekken, maar gezien de aanleiding van de verwonding zal de verzekering vervolgens de kosten op u als bezitter van de aanvallende hond trachten te verhalen. U bent sowieso aansprakelijk als uw hond los liep op een plaats waar dat niet is toegestaan. Zorg er dus voor dat u uw hond altijd aangelijnd uitlaat, behalve als u in een losloopgebied bent.

Mijn hond is gebeten door een andere hond

Als uw hond is aangevallen of gebeten door een andere hond dan is het natuurlijk in de eerste plaats zaak dat uw hond zo snel mogelijk door de dierenarts wordt behandeld. Geef hier altijd prioriteit aan. Als de eigenaar van de aanvallende hond bekend is, wissel dan gegevens uit zodat u later contact kunt opnemen om de kosten af te handelen. Vraag de dierenarts ook altijd om een factuur van het consult en de behandeling zodat duidelijk is welke kosten gemaakt zijn. Soms spelen niet alleen de dierenartskosten een rol. Als u met uw hond naar hondenshows ging en dit is niet meer mogelijk na een aanval vanwege een verminking dan kunt u ook hiervoor schade claimen.

Komt u er niet uit met de tegenpartij?

Als uw hond is gebeten door een andere hond, of uw hond heeft een andere hond gebeten of aangevallen, dan kan het gebeuren dat u met de andere hondeneigenaar in conflict komt over de schuldvraag. Of de schuldvraag is wel duidelijk, maar de eigenaar van de hond die aanviel wil uw kosten niet vergoeden, dan kunt u bij ons als ervaren hondenjurist advies vragen. Wij kunnen u rechtsbijstand verlenen, deze wordt over het algemeen vergoed als u een rechtsbijstandverzekering heeft. Wij kunnen de kosten van rechtsbijstand direct met uw verzekering afhandelen zodat u daar verder geen omkijken naar heeft.