Brachycefalie hond

Kortschedelige of brachycefale honden zien er schattig uit, maar vaak hebben deze rassen moeite met ademen. Brachycefalie bij een hond komt in verschillende vormen voor en in dit artikel leest u alles over brachycefalie bij de hond. Ook leest u waar u op kunt letten wanneer u een puppy aanschaft om de kans op brachycefalie te verkleinen en of u de fokker aansprakelijk kunt stellen voor deze erfelijke aandoening. Ademnood is een serieuze klacht en wanneer u dit merkt bij uw hond, gaat u meteen naar de dierenarts.

De fokker van uw hond aansprakelijk stellen?

Wij verlenen juridische bijstand aan hondenbezitters

Direct jurdische hulp bij hond gerelateerde problemen (dagelijks tot 21 uur)

Gratis intakegesprek

Ervaren juristen

Juridische bijstand via e-mail & telefoon

Wat is brachycefalie bij een hond?

Brachycefalie bij een hond houdt in dat de hond een bredere en kortere schedel heeft dan de meeste hondenrassen. De kaakpartij is kort en ook de neus is kort en breed. Brachycefalie bij een hond is een verzamelnaam voor afwijkingen aan de ademhalingswegen. Dit kunnen bijvoorbeeld te nauwe neusgaten, een te kleine luchtpijp of een zacht gehemelte zijn. Al deze afwijkingen zorgen ervoor dat de hond moeite heeft met ademen. Vooral bij bepaalde kortsnuitige rassen, zoals de mopshond en de Franse bulldog, komt brachycefalie voor.

Soorten brachycefalie

Er zijn verschillende soorten brachycefalie bij honden:

  • Stenose van de neusgaten: de neusgaten zijn vernauwd waardoor de hond minder goed kan ademen.
  • Zacht verlengd gehemelte: het zachte gehemelte steekt uit tot achter de strottenhoofdklep en blokkeert zo deels de luchtpassage.
  • Te nauwe luchtpijp: de luchtpijp is vernauwd en dit bemoeilijkt de ademhaling bij de hond.
  • Larynx collaps: de kraakbenige structuren van het strottenhoofd worden naar het midden gezogen, waardoor ademen steeds moeilijker wordt. Dit is een gevolg van de voorgaande drie soorten brachycefalie.

Is brachycefalie bij honden erfelijk?

Brachycefalie bij een hond is erfelijk. De anatomische structuur van een brachycefale hond is anders dan bij andere honden. Deze hondenrassen zijn door de jaren heen zo gefokt dat ze een kortere snuit hebben en er dus minder ruimte is voor de anatomische structuur van het dier. Honden met korte snuiten zijn bijvoorbeeld mopshonden, boxers, boston terriërs en Franse en Engelse bulldogs. Deze honden hebben door erfelijke factoren vaak last van een vernauwing van de luchtwegen.

Hoe herken ik brachycefalie bij een hond?

Het belangrijkste symptoom van brachycefalie bij een hond is dat de hond moeite met ademen heeft. De ademhaling is luidruchtig en gaat vaak maar met moeite. Zeker wanneer het warmer weer is hebben brachycefale honden moeite met ademen. De ademhaling is soms piepend, tijdens het slapen snurken de hond veel en de tong en bek kunnen blauw worden. Hoe meer inspanning de hond doet, hoe meer moeite hij met ademen heeft. De lastige ademhaling kan ook leiden tot zwellingen of ontstekingen in de keel. In ernstige gevallen treden levensbedreigende situaties op.

Heeft mijn hond brachycefalie?

Om vast te stellen of uw hond brachycefalie heeft, gaat u naar de dierenarts. De dierenarts onderzoekt de vorm van de neusgaten van uw hond, bestudeert de klinische symptomen en kijkt naar het ras van de hond. De dierenarts kan door middel van een laryngoscopie in de keel van de hond kijken en beoordelen of het gehemelte te lang is. Ook kan er een röntgenfoto gemaakt worden om de luchtpijp te beoordelen. Op basis hiervan kan de dierenarts beoordelen of de hond brachycefalie heeft en zo ja, welke soort van deze aandoening.

Kan brachycefalie behandeld worden?

Brachycefalie kan behandeld worden, waarbij iedere vorm een eigen behandeling heeft. Bij de stenose van neusgaten kan een stukje kraakbeen weggesneden worden, waardoor de lucht makkelijker door het neusgat komt. Een chirurgische ingreep kan een verlengd zacht gehemelte verhelpen door dit in te korten. In sommige gevallen kunnen geëverteerde larynxzakjes weggesneden worden, zodat de hond beter kan ademen. De larynx collaps is een stadium dat volgt op de eerdere stadia en kan dus eenvoudig voorkomen worden. Zorg ervoor dat u tijdig naar de dierenarts gaat met uw hond, om ernstige ademnood te voorkomen.

Wat kan ik doen om brachycefalie te voorkomen?

Brachycefalie is erfelijk en daardoor lastig te voorkomen door u als baasje. Door een brachycefale hond te kopen, weet u dat er een kans op ademnood is. Wanneer u dit wilt voorkomen, schaft u geen hond aan die hier aanleg voor heeft. Bij een kortsnuitige hond let u goed op of de hond benauwd is of andere symptomen vertoond. In deze gevallen gaat u direct naar de dierenarts en laat u uw hond onderzoeken. Hoe eerder u erbij bent, hoe beter dit voor uw hond is. U kunt zelf niets doen om kortademigheid en benauwdheid te voorkomen, maar de dierenarts kan wel ingrijpen wanneer dit nodig is. Daarom is het belangrijk om symptomen serieus te nemen bij brachycefale honden.

Hoe weet ik zeker dat een puppy van de fokker geen brachycefalie heeft?

Bepaalde hondenrassen zijn kortschedelig of kortsnuitig. Door een puppy van dit ras te kopen, loopt u een risico dat uw hond last van ademnood heeft. Wanneer u dit wilt voorkomen, kunt u het beste voor een ander ras kiezen. Wanneer u wel een hond van een ras met een risico koopt, is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Bij de fokker kijkt u of de ouders van de puppy goed kunnen ademen. Wanneer u een moeizame ademhaling hoort of ziet dat de neusgaten bijna dicht zitten, is dat geen goed teken. Brachycefale aandoeningen zijn erfelijk en de kans dat de puppy hier ook last van heeft, is groot.

Fokker aansprakelijk stellen voor schade door erfelijke brachycefalie

In sommige gevallen is het mogelijk om de fokker aansprakelijk te stellen voor een erfelijke aandoening bij uw hond. Dit geldt wanneer de fokker op de hoogte had moeten zijn van de aandoening en dus niet correct gehandeld heeft. Uiteraard is de fokker niet aansprakelijk voor een ongeluk of voor ouderdomskwalen van een hond. Wanneer u schade wilt verhalen bij de fokker voor brachycefalie kunt u contact opnemen met de Hondenjurist. We helpen u graag verder met juridische bijstand. Zo kunt u uw kans op schadevergoeding, bijvoorbeeld voor gemaakte medische kosten, beter inschatten en beslissen hoe u wilt handelen.