Mijn hond heeft een andere hond doodgebeten – wat moet ik doen?

Eén van de ergste nachtmerries van iedere hondenbezitter is als zijn hond een andere hond heeft doodgebeten. Als u een hond heeft die bijtgevaarlijk is dan bent u natuurlijk altijd op uw hoede. U zorgt ervoor dat uw hond altijd is aangelijnd en indien nodig tijdens het uitlaten een muilkorf draagt. Maar dan nog kan er een situatie ontstaan waarbij uw hond u te vlug af is en uw hond een andere hond doodbijt. Als u in deze situatie terecht komt is het zaak om deze trieste gebeurtenis netjes af te handelen.

Wat als de andere hond losliep en mijn hond was aangelijnd?

Als u met uw hond ergens bent en deze is aangelijnd zoals het hoort, dan kan het gebeuren dat uw hond een loslopende hond tegenkomt. Stel uw hond bijt een andere hond dood terwijl hij was aangelijnd maar door deze andere hond werd aangevallen of in ieder geval belaagd, dan is er uiteraard sprake van een andere situatie dan wanneer uw hond uit het niets een andere hond heeft doodgebeten. Als u met de eigenaar van de doodgebeten hond niet tot een akkoord kunt komen over de afhandeling van de kosten dan is de enige optie om hier de rechter een uitspraak over te laten doen.

Mijn hond is doodgebeten door een andere hond

Een voor u nog verdrietiger situatie is wanneer uw hond wordt doodgebeten door een andere hond. De situatie is hier juridisch hetzelfde. Was uw hond aangelijnd en liep de bijtende hond los dan is de kans dat de eigenaar van de loslopende hond aansprakelijk is vrij groot. Zorg ervoor dat u facturen van medische behandeling, crematie en eventuele andere kosten kunt overleggen. Ook de kosten voor de aanschaf van een nieuwe hond kunt u mogelijk op de eigenaar van de bijtende hond verhalen. Dit zal mede afhangen van de leeftijd van uw hond en of het om een aangekochte rashond ging of om een hond uit een opvang.

Wat kan ik doen als ik er niet uitkom met de eigenaar van de andere hond?

Of uw hond nu is doodgebeten door een andere hond of uw hond heeft een andere hond doodgebeten, de situatie is hoe dan ook erg verdrietig. Het is in zo’n geval belangrijk dat de financiële kant goed wordt afgehandeld. Als dit niet lukt omdat u er met de tegenpartij niet uitkomt, dan kan een ervaren dierenjurist u hierbij helpen. Zorg ervoor dat u alle stukken die op het incident betrekking hebben kunt overleggen en vraag eventuele getuigen een verklaring af te leggen over wat er precies is gebeurd. Als u verzekerd bent voor de kosten van juridische bijstand dan heeft u hier verder geen omkijken naar en kan de dierenjurist zijn factuur direct bij de verzekering indienen.