Hond valt andere hond aan in huis

Uw hond valt een andere hond aan in huis en dat is natuurlijk schrikken. Andersom kan het ook gebeuren: uw eigen hond wordt aangevallen door een hond die op visite is. Hoe gaat u met deze situatie om en wie is er in dit geval verantwoordelijk voor de kosten? Zeker bij ernstigere bijtincidenten kunnen de medische kosten hoog oplopen. Zo kan een hond gehecht moeten worden bij de dierenarts of kan zelfs een operatie noodzakelijk zijn. Waar het buitenshuis vaak duidelijk is wie er verantwoordelijk is, is dat binnenshuis een stuk lastiger. Er spelen namelijk meer factoren een rol die de schuldvraag beïnvloeden.

Schade door een andere hond en de tegenpartij aansprakelijk stellen?

Wij verlenen juridische bijstand aan hondenbezitters

Direct jurdische hulp bij hond gerelateerde problemen (dagelijks tot 21 uur)

Gratis intakegesprek

Ervaren juristen

Juridische bijstand via e-mail & telefoon

Mijn hond valt de hond van een ander aan in huis

Er zijn verschillende soorten bijtincidenten, bijvoorbeeld bijtincidenten op straat of juist in huis. Het kan gebeuren dat uw hond een andere hond aanvalt in huis. Wie is er dan aansprakelijk voor de medische kosten van de aangevallen hond? Er zijn meerdere factoren die hierbij een rol spelen en vaak is het lastig om dit duidelijk vast te stellen. Zo hangt het ervan af in welk huis het bijtincident plaatsvond, of bijtgevaarlijke honden een muilkorf droegen of de hond die te gast was aangelijnd was en hoe het bijtincident ontstaan is.

Een andere hond valt mijn hond aan in huis

Is uw hond in huis aangevallen door een hond die op bezoek was? Dan kan het zijn dat u de eigenaar van de andere hond hiervoor aansprakelijk kunt stellen. Wanneer de eigenaar niet goed heeft opgelet, bijvoorbeeld door een bijtgevaarlijke hond geen muilkorf aan te doen, kan deze eigenaar aansprakelijk gesteld worden voor de medische kosten. Of dit mogelijk is, hangt ook af van de situatie rondom de aanval. Wanneer uw hond bijvoorbeeld agressief was en het bijtincident heeft uitgelokt, ligt de situatie uiteraard anders. Het is belangrijk om tot een akkoord te komen met de andere eigenaar over de verantwoordelijkheid en de verdeling van de kosten voor de geleden schade.

Mijn honden vallen elkaar aan

Heeft u meerdere honden in huis? Dan draagt u de zorg voor deze honden en is het belangrijk om de veiligheid van iedere hond te waarborgen. Wanneer u bijvoorbeeld een bijtgevaarlijke hond heeft, is het belangrijk dat deze niet in de buurt is van een kleinere hond of dat deze een muilkorf draagt. Bijt één van uw honden een andere hond? Dan bent u hier in uw eigen huis verantwoordelijk voor. U dient de medische kosten zelf te betalen, omdat de schade door uw onoplettendheid veroorzaakt is.

Aansprakelijkheid bij een bijtincident

Bij een bijtincident is de grote vraag vaak wie er verantwoordelijk is voor de schade. In sommige gevallen is dit duidelijk, bijvoorbeeld wanneer de aanvallende hond buiten los liep in een gebied waar dit niet is toegestaan. Wanneer een hond een andere hond aanvalt in huis, is het vaak minder duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de schade. Dit kan de eigenaar van de aanvallende hond zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het hangt er ook vanaf bij wie het incident thuis heeft plaatsgevonden en wat de omstandigheden waren.

Overlijden na een bijtincident

In veel gevallen zorgt een bijtincident voor een wond bij een van de honden. De hond moet dan naar de dierenarts om behandeld te worden, maar vaak houdt de hond geen blijvende schade over aan het incident. In enkele gevallen gebeurt het dat een hond door een andere hond doodgebeten wordt. Zeker wanneer de aanvallende hond groot is en de gebeten hond klein, gebeurt dit vaker. Ook bij het overlijden van de hond kunt u recht hebben op een schadevergoeding, bijvoorbeeld om de kosten voor de crematie van de hond te dekken. Daarnaast kun u immateriële schade vergoed krijgen wanneer de andere partij verantwoordelijk is voor het bijtincident.

Niet tot een akkoord kunnen komen?

Na een bijtincident dienen beide eigenaren van de honden tot een akkoord te komen over de verantwoordelijkheid. Wie was verantwoordelijk voor het bijtincident en wie is aansprakelijk voor de schade? In sommige gevallen lopen de medische kosten hoog op en staat er dus veel op het spel. Eigenaren komen dan ook niet altijd tot een akkoord. Lukt dit niet? Dan is het enige alternatief om de rechter te laten bepalen over het incident waarin uw hond betrokken was. Voor het zover is, is het verstandig om juridische hulp in te schakelen.

Hond valt andere hond aan in huis: juridische hulp

U kunt bij de Hondenjurist terecht voor juridische hulp in allerlei situaties die met uw hond te maken hebben. Wij staan hondeneigenaren bijvoorbeeld bij wanneer een hond een andere hond aanvalt in huis. We voorzien u van advies en kunnen u helpen bij het ondernemen van vervolgstappen wanneer het tot een rechtszaak komt. U kunt een eerste gesprek gratis aanvragen. Dit gesprek is geheel vrijblijvend en zo kunt u een beeld vormen over de situatie. Met goede juridisch bijstand vergroot u uw kans op schadevergoeding.