Aansprakelijkheid voor uw hond op eigen terrein

U bent niet in alle gevallen aansprakelijk voor uw hond op eigen terrein als er sprake is van schade door een beet of als de hond tegen iemand opspringt. Uw hond mag op uw eigen terrein, zeker als dit is afgesloten, uiteraard los lopen. Maar als u weet, bijvoorbeeld uit ervaring, dat uw hond mogelijk agressief of onstuimig kan reageren op bezoekers, dan moet u hiervoor wel maatregelen nemen. Een bezorger van een pakketdienst moet bij u natuurlijk wel gewoon een pakket kunnen afleveren en de krantenjongen moet gewoon de krant in de bus kunnen doen.

Maatregelen nemen op eigen terrein

Als u een hond op eigen terrein heeft die mogelijk agressief op bezoekers of passanten reageert is het zaak de hond af te schermen, bijvoorbeeld door de hond in een afgeschermd deel van de tuin te laten verblijven zodat hij bezoekers aan uw huis of bedrijf niet kan belagen. Als dit geen optie is dan kunt u overwegen uw hond een muilkorf te laten dragen of aan een lange looplijn te leggen zodat zijn bewegingsvrijheid beperkt wordt. Natuurlijk kunt u ook uw terrein afsluiten en bezoekers eerst laten aanbellen. U kunt dan de hond aanlijnen of op een andere manier uit de buurt houden van bezoek als u het idee heeft dat er mogelijk agressief kan worden gereageerd op vreemden door uw hond.

Betreden op eigen risico

Als u een waakhond heeft dan is het natuurlijk logisch dat deze hond uw eigen terrein bewaakt. Als iemand ondanks een waarschuwing toch op uw terrein komt en vervolgens wordt gebeten dan bent u daarvoor in principe niet aansprakelijk. Heeft u een waakhond, plaats dan bij de ingang van uw terrein een duidelijk waarschuwingsbord dat onbevoegden het terrein op eigen risico betreden. Alleen dan gaat u in de meeste gevallen vrijuit als er sprake is van een bijtincident door uw hond op eigen terrein.

Juridische bijstand na een bijtincident op eigen terrein

Heeft uw hond iemand gebeten of aangevallen op uw eigen terrein? Dan is de kans aanwezig dat u hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Als u het hier niet mee eens bent dan kunt u contact met ons opnemen voor juridische bijstand. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft kunnen wij onze factuur rechtstreeks bij hen indienen. Neemt u zo spoedig mogelijk contact op als er een incident is geweest waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld en zorgt u ervoor dat wij over alle relevante informatie kunnen beschikken.