Kat aangevallen door hond

Is uw kat aangevallen door een hond of heeft uw hond een kat aangevallen? In beide situaties schrikt u en is het zaak om de kat zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen. Vaak ontstaat er na een bijtincident een conflict tussen de eigenaar van de kat en de eigenaar van de hond over de verantwoordelijkheid en dus ook over wie de medische kosten moet dekken. Hoe zit het precies met de aansprakelijkheid? In dit artikel krijgt u antwoord op deze vraag.

Schade door een hond en de tegenpartij aansprakelijk stellen?

Wij verlenen juridische bijstand aan hondenbezitters

Direct jurdische hulp bij hond gerelateerde problemen (dagelijks tot 21 uur)

Gratis intakegesprek

Ervaren juristen

Juridische bijstand via e-mail & telefoon

Mijn kat is aangevallen door een hond

Veel katten lopen buiten los rond en dan kan het gebeuren dat uw kat wordt aangevallen door een hond. Dit kan gebeuren op straat, omdat het baasje van de hond de hond niet goed onder controle heeft. Het kan echter ook gebeuren dat uw kat in de tuin van een ander rondloopt en daar wordt aangevallen door een hond. Hoe zit het met de aansprakelijkheid wanneer uw kat is aangevallen door een hond? In de meeste gevallen geldt dat de eigenaar van de hond verantwoordelijk is voor het gedrag van de hond, zelfs wanneer dit in de tuin van de eigenaar gebeurde.

Mijn hond heeft een kat aangevallen

Heeft uw hond een kat aangevallen? Dan bent u in de meeste gevallen aansprakelijk voor de schade aan de kat. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u de medische kosten moet vergoeden. In een ernstig geval waarbij de kat komt te overlijden, zult u ook een schadevergoeding aan de eigenaar van de kat moeten betalen. U bent verantwoordelijk voor het gedrag van uw hond, ook wanneer de hond aangelijnd is of losloopt in uw eigen tuin. Dus wanneer uw hond een kat aanvalt of zelfs doodbijt, bent u als eigenaar verantwoordelijk.

Aansprakelijkheid voor uw hond

In principe geldt dat u als eigenaar aansprakelijk bent voor uw hond en dus ook voor alle schade die uw hond aanrecht. Dit kan materiële schade zijn die uw hond aanricht bij iemand anders thuis, maar het kan ook gaan om lichamelijk letsel bij een ander dier aangericht door uw hond. U bent niet alleen verantwoordelijk voor uw hond wanneer het dier uw commando’s opvolgt, maar ook wanneer de hond niet goed luistert. Dus wanneer u uw hond teruggeroepen heeft en de hond niet luistert, bent u verantwoordelijk voor de schade. De hond heeft zelfstandig gehandeld, maar daar bent u als eigenaar verantwoordelijk voor.

Uitzonderingen op de regel

Hoewel u in de meeste gevallen aansprakelijk gesteld kunt worden door schade die uw hond aanricht, zowel materieel als lichamelijk, zijn er uitzonderingen op de regel. Een voorbeeld hiervan is noodweer. Wanneer u bedreigd wordt en uw hond inzet om u te beschermen, hoeft u meestal geen schadevergoeding te betalen voor verwondingen. Hetzelfde geldt voor situaties waarin de hond zelf handelt uit noodweer. In het geval van een aanval op een kat is het zelden zo dat een hond handelt uit noodweer en dus zult u meestal aansprakelijk gesteld kunnen worden als eigenaar.

Aansprakelijkheid voor uw hond wanneer iemand op de hond past

Het kan gebeuren dat een kat aangevallen wordt door uw hond terwijl u hier zelf niet bij bent. Een familielid of een buurvrouw laat uw hond uit en tijdens deze wandeling bijt uw hond een kat. De kat moet behandeld worden door een dierarts of komt zelfs te overlijden na het incident. Wie is er dan aansprakelijk voor de schade? In principe bent u als eigenaar aansprakelijk voor de schade, zelfs wanneer u niet bij het incident aanwezig was. U kunt dus thuis hebben gezeten terwijl uw zoon met de hond op pad was, maar toch bent u verantwoordelijk voor uw hond.

Aansprakelijkheid voor hond in pension

Tijdens uw vakantie verblijft uw hond in een pension waar ook andere dieren verblijven en valt uw hond een kat aan. In dit geval wordt het pension meestal aansprakelijk gesteld. U betaalt het dierenpension namelijk om goed voor uw hond te zorgen en u gaat ervan uit dat ze voorzichtig en oplettend zijn met de dieren. Een belangrijk verschil is dat u in een pension betaalt voor een service, terwijl dat niet het geval is wanneer een familielid wandelt met uw hond. Daarom kan de verantwoordelijkheid in veel gevallen gelegd worden bij het pension wanneer uw hond daar een kat heeft aangevallen.

Juridische hulp wanneer een kat aangevallen is door uw hond

Heeft uw hond een kat aangevallen en bestaat er twijfel over de verantwoordelijkheid? Bij de Hondenjurist staan we u graag bij in deze lastige situatie. We voorzien u van juridisch advies en helpen u bij het bepalen van de verantwoordelijke partij. In sommige gevallen bent u als hondeneigenaar duidelijk verantwoordelijk voor een bijtincident met een kat, maar er zijn ook gevallen waarbij dit minder duidelijk is. De medische kosten bij een kat kunnen hoog oplopen en daar wilt u niet voor betalen wanneer u niet verantwoordelijk was voor het incident. U kunt een afspraak maken met de Hondenjurist voor een eerste gesprek gratis.