Hernia nuclei pulposi hond

Wat is een hernia nuclei pulposi bij een hond? Waaraan herkent u een rughernia en hoe kan deze behandeld worden? Wanneer u een puppy bij een fokker heeft gekocht, verwacht u geen erfelijke aandoeningen, zoals een hernia. In dit geval kunt u eventueel de fokker aansprakelijk stellen voor de schade. In dit artikel leest u wat een hernia nuclei pulposi bij een hond precies inhoud en of u de fokker hiervoor aansprakelijk kunt stellen.

De fokker van uw hond aansprakelijk stellen?

Wij verlenen juridische bijstand aan hondenbezitters

Direct jurdische hulp bij hond gerelateerde problemen (dagelijks tot 21 uur)

Gratis intakegesprek

Ervaren juristen

Juridische bijstand via e-mail & telefoon

Wat is hernia nuclei pulposi bij een hond?

Hernia nuclei pulposi bij een hond is een rughernia. Bij deze aandoening steekt de kern van de tussenwervelschijf uit en komen zenuwen in de knel. Dit zorgt voor ernstige pijn bij de hond. De functies van de zenuwen kunnen uitvallen, waardoor er in ernstige gevallen verlammingsverschijnselen op kunnen treden. In zo’n geval werkt het achterste deel van het lichaam niet meer goed en sleept de hond zich voort met zijn voorpoten. Een rughernia komt vooral voor bij kleine hondenrassen. Een rughernia kan erfelijk zijn en door het fokken veroorzaakt worden, maar kan ook een door overbelasting of ouderdom komen.

Soorten hernia’s

Een hond kan op verschillende plekken een hernia krijgen. Bij hernia nuclei pulposi gaat het om een hernia in de rug, maar een hond kan ook een hernia in zijn nek krijgen. Hierbij heeft het dier heftige pijnaanvallen, kreupele voorpoten en is hij bang om op zijn kop geaaid te worden. In de rug kan een hernia in de middenrug of lage rug voorkomen. Wanneer de hernia in de middenrug is, ziet men dit aan zwakte in de achterpoten en problemen met het achterste gedeelte van het lichaam. Een hernia in de lage rug is bijvoorbeeld te zien aan een slappe staart, maar verschilt in symptomen weinig van een hernia in de middenrug.

Is hernia nuclei pulposi bij honden erfelijk?

Hernia nuclei pulposi kan door erfelijke aanleg bij de hond komen. Het ras dat hier het snelste last van krijgt is de teckel, die met zijn lange rug extra gevoel is voor een rughernia. Er zijn ook andere hondenrassen die gevoelig voor deze erfelijke aandoening zijn, waarbij vooral kleinere honden hier last van krijgen. Voorbeelden hiervan zijn beagles, Franse bulldogs, Malthesers en Shih Tzu’s.

Hoe herken ik hernia nuclei pulposi bij een hond?

Wanneer uw hond last heeft van hernia nuclei pulposi zijn er verschillende symptomen die u kunt opmerken. Vaak heeft loopt de hond traag en stijf, waarbij de achterpoten stijf lijken te zijn. Het kan ook lijken alsof uw hond buikpijn heeft, zijn buik optrekt en zijn rug bolt. In ernstige gevallen verlammen de achterpoten en kan uw hond niet meer plassen. Een rughernia bij een hond gaat gepaard met veel pijn, wat u vaak wel kunt opmerken. Zo kan een hond bijvoorbeeld moeite hebben met eten, omdat hij zijn nek niet goed richting de bak kan buigen, of zijn achterpoten achter zich aan slepen.

Heeft mijn hond hernia nuclei pulposi?

Om vast te stellen of uw hond last heeft van hernia nuclei pulposi is het belangrijk om met uw hond naar de dierenarts te gaan. De dierenarts voert een klinisch en een neurologisch onderzoek uit om vast te stellen of er problemen met het ruggenmerg zijn. Ook kan de dierenarts vaststellen waar in de rug de hernia zich bevindt. Het kan zijn dat er aanvullend onderzoek nodig is, bijvoorbeeld in de vorm van een CT-scan of een MRI-scan. Zeker wanneer de dierenarts een operatie als mogelijke behandeling ziet, is een scan noodzakelijk.

Kan hernia nuclei pulposi behandeld worden?

Hernia nuclei pulposi kan op verschillende manieren behandeld worden. Bij verlammingsverschijnselen dient u direct hulp te zoeken en moet uw hond zo snel mogelijk behandeld worden. In ernstige gevallen, waarbij de hond de controle over zijn poten verliest, is een operatie noodzakelijk. Tijdens de operatie wordt er wat bot verwijderd, waarna de hernia verwijderd kan worden. Er zijn ook gevallen waarbij een operatie niet nodig is en de hond pijnstillers moet nemen om de pijn te verminderen. Bespreek klachten altijd vroegtijdig met uw dierenarts.

Wat kan ik doen om hernia nuclei pulposi te voorkomen?

Bij honden die gevoelig zijn voor een hernia is het belangrijk om erop te letten dat de rug van het dier niet te zeer belast wordt. Voor teckels is het bijvoorbeeld niet goed wanneer ze vaak de trap op en af moeten lopen en kan het verstandig zijn om een loopplank aan te schaffen. Deze methode kunt u ook gebruiken om uw hond de bank op of de auto in te helpen. In plaats van een halsband kunt u een borsttuig gebruiken, zodat de nek van uw hond ontlast wordt. Zeker bij een nekhernia is dit van belang. Het borsttuigje maakt het minder belastend voor de hond wanneer hij aan de riem trekt.

Hoe weet ik zeker dat een puppy van de fokker geen hernia nuclei pulposi heeft?

Het is lastig om u ervan te verzekeren dat uw puppy geen hernia nuclei pulposi krijgt. Om de kans hierop te verkleinen kiest u een hondenras, waarbij de kans minder aanwezig is. Wanneer u toch voor een gevoelig ras kiest, is het belangrijk om de hond bij een erkende fokker te kopen. Via het internet of een tussenhandelaar weet u niet hoe de hond gefokt is en of de fokker hier verantwoord mee is omgegaan. Daarom doet u er goed aan om voor een ervaren en erkende fokker te kiezen en voor het kopen te kijken in wat voor omgeving de puppy leeft. Dit zegt vaak veel over de zorg die een fokker draagt voor zijn dieren.

De fokker aansprakelijk stellen voor schade door erfelijke hernia nuclei pulposi

Vermoedt u dat de hernia nuclei pulposi bij uw hond door toedoen van de fokker veroorzaakt is? Dan kunt u proberen om de fokker aansprakelijk te stellen voor de schade. U contacteert de fokker direct, het liefste schriftelijk, wanneer er klachten optreden. Ook gaat u meteen naar de dierenarts en geeft u de fokker de gelegenheid om een tweede mening te halen. Bij de Hondenjurist kunnen we u helpen bij het aansprakelijk stellen van de fokker.