Zieke pup gekocht bij fokker

Een hond is in veel gevallen een onderdeel van het gezin en u raakt al snel gehecht aan het jonge dier wanneer het bij u in huis komt. Wanneer na een bezoek aan de dierenarts blijkt dat u een zieke pup gekocht heeft bij een fokker, is dat dan ook een grote teleurstelling. Gelukkig zijn sommige erfelijke ziekten goed te behandelen, maar vaak brengt de behandeling veel kosten met zich mee. In dit artikel leest u hoe u de fokker aansprakelijk kunt stellen wanneer u een zieke hond bij de fokker heeft gekocht. Ook leest u waar u op kunt letten bij de aankoop van een hond om dit te voorkomen.

De fokker van uw hond aansprakelijk stellen?

Wij verlenen juridische bijstand aan hondenbezitters

Direct jurdische hulp bij hond gerelateerde problemen (dagelijks tot 21 uur)

Gratis intakegesprek

Ervaren juristen

Juridische bijstand via e-mail & telefoon

Help: ik heb een zieke hond gekocht bij de fokker

Het gebeurt regelmatig dat mensen een zieke hond hebben gekocht bij de fokker, maar hier niet van op de hoogte waren. In principe gaat u er bij de aankoop van een hond van uit dat u een gezonde hond krijgt en dat mag u ook verwachten van de fokker. U kiest voor een erkende fokker die betrouwbaar is en waar positief over gesproken wordt door andere klanten. In sommige gevallen is dit lastig te beoordelen of blijkt de puppy die u bij de erkende fokker kocht toch ziek te zijn. Waar heeft u recht op wanneer u een zieke pup heeft gekocht bij een fokker?

Uw rechten als koper: ziekte bij een puppy jonger dan zes maanden

Wanneer uw puppy binnen zes maanden na de aankoop ziek wordt, is de verkoper of fokker hier verantwoordelijk voor. Er wordt vanuit gegaan dat de ziekte al bij de aankoop bestond. In dit geval is het aan de fokker om te bewijzen dat u schuld heeft aan de aandoening wanneer hij niet wil betalen. Is uw hond gevallen en heeft hij een gebroken poot? Dan bent u hiervoor verantwoordelijk en is dit niet de schuld van de fokker. Bij erfelijke aandoeningen die binnen zes maanden blijken of ziekten die de puppy bij de fokker heeft gekregen, geldt dat de fokker verantwoordelijk is. De fokker kan dan namelijk niet bewijzen dat de ziekte door uw toedoen is veroorzaakt.

Uw rechten als koper: ziekte bij een hond ouder dan zes maanden

Er zijn verschillende erfelijke aandoeningen bij honden die pas op oudere leeftijd blijken. Zo kan een hond van één jaar een ziekte krijgen en zijn er zelfs aandoeningen die pas rond het vijfde levensjaar aan het licht komen. Hoewel de hond ouder dan zes maanden is, kunt u de fokker hier alsnog aansprakelijk voor stellen. Bij een zieke hond gekocht bij een fokker van meer dan zes maanden moet u als eigenaar bewijzen dat de fokker verantwoordelijk is voor de ziekte in plaats van andersom. Voor erfelijke aandoeningen waarvan de fokker logischerwijs op de hoogte had moeten zijn, kunt u hem aansprakelijk stellen.

Welke kosten kan ik vergoed krijgen?

Is de fokker verantwoordelijk voor de ziekte bij uw puppy of hond? Dan kunt u schade verhalen op de fokker. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een vergoeding van operatiekosten. Ook kunt u medicijnkosten vergoed krijgen of een schadevergoeding voor de tekortkomingen van de fokker. Het kan zijn dat de fokker het aankoopbedrag terug moet betalen.

Mijn hond heeft een ziekte: hoe stel ik de fokker aansprakelijk?

Bij medische klachten gaat u met uw hond naar de dierenarts. De dierenarts kan uw hond onderzoeken en kan zo vaststellen of er sprake is van een erfelijke aandoening en zo ja van welke. Zorg ervoor dat u de uitslag van onderzoeken schriftelijk ontvangt, zodat u de fokker hier direct van op de hoogte kunt stellen. Doe dit schriftelijk, zodat u hier bewijs van heeft. U biedt de fokker, indien gewenst, de mogelijkheid om een tweede mening in te halen. Wanneer u kunt bewijzen dat de hond een erfelijke aandoening heeft waar de fokker van op de hoogte had moeten zijn, kunt u de schade verhalen op de fokker.

Erfelijke aandoeningen bij honden

Bij honden komen allerlei erfelijke aandoeningen voor, waar bepaalde hondenrassen gevoeliger voor zijn dan andere. Zo kan een hond erfelijke gewrichtsproblemen hebben, die vooral bij grote honden voorkomen. Dit komt doordat deze honden sneller groeien en er dus ook sneller iets fout gaat. Andere erfelijke ziekten bij honden zijn hart- en vaatziekten. Zodra u merkt dat uw hond klachten heeft, of dat nou kortademigheid of mank lopen is, gaat u naar de dierenarts. Voor veel erfelijke aandoeningen geldt dat ze beter te behandelen zijn wanneer u er eerder bij bent. Helaas zijn er ook erfelijke aandoeningen die niet genezen kunnen worden.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een puppy?

Bij de aankoop van een puppy let u erop dat u bij een erkende fokker koopt. De kans dat u een zieke hond gekocht heeft bij de fokker is zo een stuk kleiner dan wanneer u via het internet of tussenhandel koopt. Gaat u de puppy bekijken bij de fokker? Dan let u op een aantal zaken. Zo is het belangrijk dat de moederhond comfortabel verblijft met haar puppy’s en dat de verblijven schoon zijn. Daarnaast let u ook op de puppy zelf. Heeft de puppy schone ogen en oogt de puppy sociaal en alert? Dit zijn goede tekenen. Wanneer u twijfels heeft, is het beter om voor een andere fokker te kiezen.

Zieke pup gekocht bij fokker: hulp bij het aansprakelijk stellen van de fokker

Wilt u hulp bij het aansprakelijk stellen van de fokker? Bij de Hondenjurist helpen we u graag wanneer u een zieke pup heeft gekocht bij een fokker. We voorzien u van juridisch advies en bespreken de stappen die u kunt nemen met u. Zo weet u zeker dat u de dingen correct aanpakt en dat vergroot uw kans op een schadevergoeding. Het eerste gesprek is gratis en geheel vrijblijvend. We verlenen juridische bijstand aan hondenbezitters, bijvoorbeeld wanneer u een zieke hond heeft gekocht bij de fokker, maar ook wanneer u betrokken bent in een bijtincident.